Zázračné upratovanie s Marie Kondo

person Publikoval: Krásny Interiér list v: Ako na to ? dňa: comment Komentár: 0 favorite Zobrazené: 807

              37 ročná Marie Kondo (近藤 麻 理 恵), vyslovuje sa [maɾie kon.do], tiež známa ako "Konmari", je japonská konzultantka, autorka a moderátorka televíznych šou.       

Kondo napísala štyri knihy o organizovaní poriadku v interiéri, z ktorých sa po celom svete kolektívne predali milióny výtlačkov.
Jej knihy boli preložené z japončiny do niekoľkých jazykov a vo viac ako 30 krajinách vyšla jej kniha "Život meniace kúzlo upratovania" z roku 2011. Táto sa stala bestsellerom v Japonsku a v Európe a v USA bola publikovaná v roku 2014.
        V Spojených štátoch a Spojenom kráľovstve osobnosť Marie Kondo a jej metód výrazne podporil jej úspech série Netflix pod názvom "Tidying Up with Marie Kondo", ktorá vyšla v roku 2019, za ktorú zároveň Marie Kondo získala nomináciu ceny "Primetime Emmy v kategórii každodenných alebo súťažných programov.    

       V roku 2015 bola ocenená ako jedna z „100 najvplyvnejších osôb sveta“

prestížnym magazínom Time.       

Metóda organizácie Marie je známa ako "KonMari" metóda a spočíva v zhromaždení všetkých vecí, jednej kategórie po druhej. Následne sa vyberú a odložia len tie veci, ktoré „vytvárajú radosť“, prípadne vyžarujú tento dojem.

      "Pre tieto veci nájdeme v byte vhodné miesto pre uskladnenie. Kondo odporúča zahájiť proces upratovania „rýchlym a dôsledným“ odhodením všetkého, čo v Vašom dome nevzbudzuje radosť. Odporúča tak robiť podľa kategórie predmetov, a nie podľa ich umiestnenia v dome."

Napríklad všetko oblečenie v dome by malo byť najskôr zhromaždiť na jedno miesto a následne prehodnotiť podľa metódy, že pokiaľ je nepotrebné, treba ho vyradiť. Potom by mali nasledovať ďalšie kategórie, ako sú knihy, dokumenty, rôzne predmety a doplnky. Ďalším zásadným aspektom metódy KonMari je nájsť pre každú položku v dome určené miesto a zabezpečiť, aby tam zostala uložená.
        Správny spôsob upratovania a organizácia vecí v bývaní je súčasťou japonského životného štýlu, i duchovnej praxe v japonskom náboženstve, ktorá sa zaoberá energiou a správnym spôsobom života.     

      My dodávame, že vzhľadom na ekologický prístup odporúčame nepotrebné a použiteľné veci namiesto ich znehodnotenia, darovať cez burzy na sociálnych sieťach ako je napr. Susedská burza v Bratislave na sociálnej sieti Facebook, ktorú nájdete v tomto linku:

https://www.facebook.com/groups/susedskaburza

Odporúčame taktiež pozrieť i tento zaujímavý rozhovor, ktorý sa týka uvedenej témy a viac Vám priblíži prínosy pre Vaše bývanie i bežný život.

Celý rozhovor nájdete na tomto odkaze: https://video.aktualne.cz/dvtv/alvin-korcak-eva-jiricna

Zdroj: wikipedia.com

Diskusia

Žiadny komentár

Napíšte komentár

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December
close

Nové konto

Máte už vytvorený účet?
Prihláste sa alebo Obnoviť heslo